Zanimljivosti

Klupske zanimljivosti

 • Početak staroslatiničkog nogometa seže od osvita Drugog svjetskog rata, točnije 1940. godinu. Tada su svoj prvi nogometni susret odigrali igrači iz Starog Slatinika i susjednoga Brodskog Stupnika. Ta prva povijesna utakmica završila je neodlučenim ishodom (1:1).
 • Igralo se i za vrijeme rata, koliko su tadašnje okolnosti dozvoljavale. Tako stariji mještani prepričavaju kako su naši mladići odbacivali domobranske uniforme da bi po livadama igrali nogomet.
 • U ljeto 1947.,točnije 15.lipnja u sjevernoj učionici Osnovne škole, utemeljen je nogometni klub pod nazivom Fiskulturno društvo „Polet“
 • Prvi predsjednik kluba bio je Ivo Koporčić, a tajnik Đuro Žunić.
 • Prvo igralište bilo je na Sječinama, a danas je tamo kuća Marijana Prskala.
 • Igralo se na običnoj ledini s dva drvena gola, linije igrališta bile su označene piljevinom ili krečom, a po snjegu i ugljenom.
 • Drugo igralište bilo je iza školskog vrta, točno tamo gdje danas teče potok između kuće Ive  Prskala i lokalne trgovine. Ovo igralište korišteno je od 1950. do 1954. godine.

 • Usljedio je opet povratak na Sječine da bi se nakon provedene komesacije zemljišta, igralište preselilo na današnju lokaciju. Komesacija je provedena 1958. godine
 • Prvi odigrani susret  novoutemeljenog kluba bio je protiv susjednog brodskostupničkog NK „Bajica“. Uvjerljivo smo poraženi (0:6).
 • Prvi dresovi, koje je osigurao Nikola Vrzić-Vujo, bili su plave boje. Dugo godina Polet je igrao u plavim ili bijelim dresovima.
 • U prvenstvu fiskulturnih aktiva u sezoni 1948./1949. Službena obavijest nogometnog odbora FISAH-a Slavonski Brod donosi izvješće o registraciji utakmica odigranih 13. X. 1949.god. Tako u izvještaju III. grupe stoji da je „Polet“ Stari Slatinik porazio „Slogu“ iz Gromačnika s 3:0.
 • U utakmici III grupe odigrane 17.X.1949.god stoji izvještaj da je „Polet“ Stari Slatinik izgubio od „Partizana“ iz Malina s 0:3. p. f. jer je „Polet“ Slatinik nastupio s vojnim licem
 • Prema postojećim podacima iz povijesnih izvora u 1. Kolu kupa Maršala Tita na Kotaru Slav. Brod 7.VIII. 1949. u 17 sati sastali su se FA Posavski Graničar-Stup.Kuti i FA Polet-Stari Slatinik. Pri rezultatu 1:0 za FA Posavski Graničar bio je prekid utakmice, jer Polet nije htio igrati i napustio je teren.
 • Prije početka nove sezone Polet je  27.VII. 1949. odigrao prijateljsku utakmicu u Brodskom Varošu s FA Graničar. Utakmicu je izgubio 6:0.
 • U III. grupi Kotarskog odbora 19.IX 1949 „Šokadija“ Sredanci i „Polet“ Stari Slatinik odigrali su 2:2.
 • „1949. godine na osnovu primljenih direktiva od oblasnog fiskulturnog odbora i gimnastičkog odbora Kotarski odbor izvršio je raspored odigravanja prijateljskih utakmica u okviru proslave Dana Republike na dan 30.XI. 1949. godine(srijeda), a FA Polet-Stari Slatinik gostuje u Oriovcu, gdje je domaćin FA Radnik Oriovac.Utakmice počinjeu u 14.h. Odigravanje istih obavezno je za sve klubove i društva jer će se protiv onih koji otkažu sudjelovanje strogo postupiti. Domaća društva dužna su platiti gostima po 500 dinara.“
 • Stjepan Basanović i Čedo Lesan, naši domaći mladići, kasnije su igrali za „BSK“ Slavonski Brod, u tadašnje vrijeme najbolji klub u Brodskom kotaru.
 • Dres „Poleta“  tokom 50-ih nosio je Zvonko Duspara. Igrao je i za sarajevski “Željezničar”, „BSK Slavonski Brod“, “NK Nafta Bosanski Brod“ i druge jače klubove. Po nekim svjedočanstvima igrao je i za mladu reprezentaciju Jugoslavije. Vjerojatno je jedan od najboljih igrača koji  je igrao u Starom Slatiniku.
 • Na samom kraju 50-ih „Polet“ je odigrao u Starom Slatiniku utakmicu protiv ekipe studenata iz Afrike, točnije iz Republike Mali. Bili su to studenti koji su u to vrijeme duže boravili u Požegi gdje su studirali i radili pa su u slobodno vrijeme igrali nogometne utakmice diljem Kotara Brod. U to vrijeme naš igrač Mile Vlaisavljević je radio u Požegi te je dogovorio njihov dolazak u Stari Slatinik kako bi odigrali prijateljsku utakmicu. Po svjedočanstvu Ive Jurkovića utakmica je odigrana pred mnoštvom publike, jer sve je žitelje zanimala ta ekipa Afrikanaca. Znamo da je Polet pobijedio s više golova razlike.

 • U isto to vrijeme manje-više svugdje su se odigravali nogometni turniri. Tako bilježimo da je Polet organizirao 6 turnira na kojima su sudjelovale ekipe iz susjednih sela.
 • 1956. godine ustrojava se športska ambulanta u Slavonskom Brodu za članove športskih društava na razini Kotara.
 • Krajem 50-ih i početkom 60-ih, momčad Poleta činila je tada tzv. andrijevčanska veza. Iz Gornji Andrijevaca za Polet su tada nastupali Iva, Aca i Martin Lujić, Nikola i Anta Perković, Petar Ruhek, Mijo Misoni, Marko Čeović .
 • 4. travnja 1960. održan je turnir u Sibinju, gdje je momčad NK Poleta dogurala do finala. U finalnoj utakmici protivnik nam je bila Sloga iz Gromačnika. Momčad Sloge je bila bolja i zasluženo je slavila rezultatom 2:0.
 • Početkom 70-ih u svijetu najljepši nogomet igrala je reprezentacija Nizozemske, kasniji gubitnik u finalima Europskog i Svjetskog prvenstva 1972. i 1974. Pošto je bila prepoznatljiva i po tome što je igrala u narančastim dresovima tadašnji ljudi koji su vodili klub, po uzoru na Nizozemsku, odlučili su da službena boja kluba bude narančasta.Vrlo brzo osigurana je i prva garnitura dresova narančaste boje (1975 godine). Tim potezom udareni su temelji klupske boje koja traje do dana današnjeg.
 • Tih je godina klub osigurao po prvi puta u povijesti garnituru trenerki.
 • Tokom 70-ih Stari Slatinik je možda imao i najbolju ekipu. Dva puta je bio prvak i dva puta je igrao kvalifikacije za ulazak u viši rang. Nažalost, uspjelo se tek u trećem pokušaju i to 1979., kada smo kao drugoplasirana ekipa ušli u viši rang. U prva dva pokušaja ispali smo od Velike Kopanice i Gornjih Koliba.
 • Tada se natjecalo po grupama, a Polet je pripadao grupi Sibinj.
 • Tokom 80-ih građeno je novo igralište. Naše igralište je identično kao igralište NK „Dinama“ (današnja „Cibalia“) iz Vinkovaca. Projekt vinkovačkog igrališta je donešen u Stari Slatinik i svi zemljani i travnati radovi rađeni su po tom projektu.
 • 1983. godine pioniri „Poleta“ ostvarili su najveći uspjeh  u povijesti kluba u pionirskom uzrastu. Nakon što su tri godine zaredom bili prvaci svoje lige, pioniri „Poleta“ 1985.godine dogurali su i do finala kupa Općine Brod za uzrast pionira.Protivnik je bila momčad „BSK-a Slavonski Brod“,današnja „Marsonia“. Utakmica je odigrana na stadionu kraj Save kao predigra utakmice između seniora „BSK-a Slavonski Brod“ i „Dinama“ iz Zagreba. Tadašnju momčad „Dinama“ vodio je Miroslav Ćiro Blažević koji je osobno  čestitao svakom akteru finala kupa.Utakmica je odigrana pred par tisuća gledatelja u kojoj su pioniri BSK-a bili bolji te su zasluženo slavili rezultatom 4:2.
 • Tradicionalno proslavljajući „Prvu diverziju“ 1986. godine u Starom Slatiniku,na igralištu „Poleta“,odigrana je zanimljiva i kvalitetna utakmica između veterana „Dinama“ i veterana iz seoskih klubova zapadnog dijela općine Slavonski Brod. Dakako,stari prvoligaški majstori (Dautbegović, Valec, Fuček,Škrinjar, Miljković, Huljić, Čerček, Ražić, Crnić, Lalić, Rora, Novak), oduševili su brojnu publiku, ne samo pobijedom (9:3), već i potezima dostojnim pravim majstorima i atraktivnim golovima. Lokalni majstori dostojno su se suprostavili plavim asevima. (Jelenić, Pribanić, Lovinčić, Salantić, Tekić, Luić, Ostoić, Novaković, Vačić, Milinković, Princip, Kljaić, Kuzmić, M.Cindrić, Z.Cindrić, Crevar, Haureš).

 • Sredinom 80-ih dogodio se događaj koji gledatelji i igrači dandanas prepričavaju. Naime, u to vrijeme naš najbolji igrač i kapetan razorna udarca, Ladislav Sekulić-Plaza, zabio je preljep gol prilikom kojeg je uspio i proparati mrežu.
 • U kvalifikacijskoj utakmici 1990. protiv „Sloge“ iz Vrpolja koju smo odigrali u Starom Slatiniku, sastav domaćih je bio: Škarica, Premak, Čuljak, Janjatović, Sekulić, Križanović, Pocintela, Golić, Vrljić, Bolta, Kolaković, Gavran, Badrov.
 • Nk „Polet“ iz Starog Slatinika 15. rujna 1991. odlukom izvanredne skupštine koju je skupio Marko Lovinčić, mijenja  ime u NK Svačić.
 •  Mnogi igrači i članovi uprave 1991. godine umjesto dresova oblače uniforme hrvatske vojske i odlaze na bojišnicu u obranu suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti drage nam domovine Hrvatske.
 • 1992. godine u Prvom Hrvatskom kupu za područje NSO Slavonski Brod u 2. kolu u Starom Slatiniku  sastali su se Nk Svačić i Nk Marsonia iz Slavonskog Broda. Gosti iz Slavonskog Broda su uvjerljivo bili bolji te su zasluženo slavili rezultatom 7:3. Nk Marsonia je kasnije postala i prvi prvak Županijskog nogometnog kupa za područje Općine Slavonski Brod.
 • Kada smo desetak godina kasnije pitali Marka Lovinčića zašto je klubu dao ime „Svačić“, Marko nam odgovara kako je posljednji hrvatski kralj Petar Svačić mogao ostati i boriti se do kraja uz svoju vojsku te junački poginuti za svoj narod i Hrvatsku, tako mogu i igrači koji nose Svačićev grb, boriti se do kraja za bolji uspjeh kluba.
 • U sezoni 1996./1997. NK „Svačić“ uspijeva osvojiti prvo mjesto u II. žnl i tako se plasirati u I. žnl, koju do dana današnjeg nije napustio. Trener te zlatne generacije je bio Pavo Mataić, a kapetan momčadi Miroslav Vrljić. Predsjednik kluba je bio Petar Lovinčić.
 • Iste godine skupina mladića iz sela osniva navijačku skupinu pod nazivom „Huligani“ koja je djelovala narednih par godina. Redovito su pratili kako domaće tako i gostujuće utakmice svog voljenog kluba. Pošto u našem selu velika većina mladića obožava i navija za engleski klub Liverpool, tako su oni  nasip na zapadnoj strani igrališta nazvali „Kop“ po poznatoj liverpoolovoj navijačkoj tribini.
 • Iz tog perioda mlađe generacije pamte i uvijek spominju kako je tadašnja juniorska generacija porazila „BONK“ iz Bebrine s 29:0. Još ako spomenemo da je sudac skratio utakmicu za 15 minuta, pobjeda je mogla biti još i uvjerljivija. Poslije je rekao kako stvarno više nije imao gdje pisati golove i strijelce. Na toj utakmici Tomislav Cindrić – Crni zabio je 17 golova.
 • Plasmanom u viši rang, NK Svačić ustrojava po prvi put u Republici Hrvatskoj selekciju pionira. Prvi gol za pionire Svačića postigao je Tomislav Čuljak – Pekar u Brđanima 6. rujna 1997. godine. To je igrač koji je nastupima u svim selekcijama Svačića izrastao ako ne već u najboljeg onda makar u najomiljenijeg igrača izbirljive staroslatiničke publike. Također dugogodišnji vođa navijačke skupine nogometnog kluba Svačić popularnih “Huligana s Kopa”.
 • U prvoj utakmici, sastav pionira Nk Svačića bio je : 1.Marijan Prskalo, 2.Damir Čuljak, 3.Franjo Prskalo, 4.Josip Lovrić, 5.Josip Lovinčić, 6. Branimir Prskalo, 7.Zdenko Lončar, 8.Mato Lončar, 9.Tomislav Čuljak, 10.Radomir Šašo,11.Josip Čuljak. Utakmica je odigrana u Brđanima gdje je domaća ekipa “NK Mladost” slavila rezultatom 3 : 1
 • 20. lipnja 1999. u Starom Slatiniku je odigrana kvalifikacijska utakmica za popunu II ŽNL. Kvalifikacije su igrali NK Vatrogasac iz Grižića i NK Slavonac iz Brodskog Stupnika. Pobjedio je NK Slavonac rezultatom 3 : 2 te se tako plasirao u višlji rang. Utakmicu je pratilo preko 500 ljudi s plaćenim ulaznicama, a pridodamo li još ostale sudionike ove utakmice taj broj je zasigurno puno veći. Ova utakmica sigurno drži rekord po broju gledatelja na našem igralištu.
 • 03.04. 2000. NK Svačić dodaje svome imenu sufiks „bagi“ prema nazivu svoga najvećeg sponzora.
 • Prvi Memorijalni turnir ” Neven i Mijo ” organiziran je u ljeto 2001. godine.
 • 2001. godine igrač Mato Lončar nekad je po potrebi branio za juniore. Tako je igrom slučaja morao na gol u utakmici protiv NK „Amatera“ na njihovom igralištu. Prvo poluvrijeme vodili smo 1:0 zahvaljujući i njegovim obranama. Na poluvremenu utakmice neki domaći klinac dao je Mati puno koštica. Igra se nastavila, a Mati je bilo žao baciti koštice pa je stoga nastavio braniti samo s jednom rukom. Utakmica je završila rezultatom 11:1 za domaćina.

 • Tadašnja generacija juniora više je bila poznata po svojim autogolovima nego golovima u protivničkoj mreži. Lepeza tih vrsnih nogometaša koji su davali autogolove je duga i široka.
 • „Sine, ne možeš ti nazabijati koliko Pekar može kiksati.“ Tu čuvenu rečenicu izrekao je Božo Lončar, koji je prvi puta došao na igralište pogledati svoje sinove koji su tada igrali u podmlatku „Svačića“. Sinovi Mato i Zdenko tada su nastupali za juniore. Igrala se utakmica protiv „Slavonca“ iz Nove Kapele, na kojoj je Mato zabio tri preljepa pogotka. Sva ta ljepota i efikasnost donijela je „Svačiću“ samo jedan bod, jer je jednako tako bio uspješan i branič Tomislav Čuljak-PEKAR, ali u kiksanju zbog kojega je utakmica završila rezultatom 4:4.
 • Godine 2003. uprava kluba je na klupskom domu postavila spomen ploču u čast Nevena Đakalovića i Mije Vrljića, naših športaša koji su poginuli tokom Domovinskog rata.
 • Iste godine 30. rujna, u Starom Slatiniku gostovala je reprezentacija Hrvatskog Sabora, gdje je odigrala prijateljsku utakmicu s izabranom momčadi Općine Brodski Stupnik. Goste iz Zagreba predvodio je podpredsjednik Hrvatskog Sabora Mato Arlović.Odigrana su tri nogometna susreta. Nogometna momčad Općine Brodski Stupnik porazila je momčad Sabora rezultatom 1 : 0. Jedini gol postigao je Anto Blatančić. Susret Županije Brodsko-posavske i Sabora završio je rezultatom 3 : 2 ( G.Vlaović, E. Ađulović, B.Penić,/ Tomarad, Lendić ). Susret Općine Brodski Stupnik i Županije Brodsko-posavske završio je neodlučenim rezultatom 0 : 0.
 • U sezoni 03./04. juniori su bili prvaci svoje lige a tadašnji napadač Bojan Šljivarić zabio je 48 golova kroz cijelu sezonu.
 • U sezoni 04./05. ekipa NK Svačića je ostvarila daleko najlošiji rezultat u I. žnl od ulaska u nju. Ostanak u ligi ostvarili smo uz pomoć prvaka I. žnl Zadrugara iz Oprisavaca koji je nakon dvije kvalifikacijske utakmice osigurao odlazak u viši rang. U suprotnom Svačić bi ispao iz lige i tko zna gdje bi danas bili.
 • U sezoni 04./05. Ivan Šokić je bio najbolji strijelac I žnl s 26 golova.
 • U sezoni 2005./2006. naši pioniri predvođeni trenerom Draženom Kraljevićem zabili su nevjerojatna 163 gola. To je do dana današnjeg rekord u postignutim golovima u jednoj sezoni gledajući od sezone 97./98. od svih momčadi u I žnl. Od 163 gola napadač Darko Tolić sam je zabio nevjerovatna 64 gola.
 • 26. o4. 2006. NK Svačić-bagi je u Starom Slatiniku odigrao prijateljsku utakmicu protiv NK Kamen-Ingrad iz Velike, tadašnjim hrvatskim prvoligašem. Momčad iz Velike predvođena trenerom Ivanom Matkovićem  zasluženo je pobijedila rezultatom 8:2. Golove za NK Svačić-bagi postigli su Marko Ravlić i Tihomir Bolta.
 • 2006. u klub dolazi Ante Alar, jedan od najpoznatijih nogometaša s ovih prostora. Čovjek koji je igrao u Prvoj Hrvatskoj ligi kao i u Prvoj Bih ligi (Široki Brijeg). Prošavši sito i rešeto u nogometu Ante dolazi u Stari Slatinik gdje tokom godina dokazuje da majstor ostaje uvijek majstor. Osim igranja za seniore, uspješno je vodio i selekciju juniora.S pravom možemo reći veliki igrač i veliki čovjek, jedan od najboljih što su nosili naračasti dres.
 • 2008. godine od aktivnog igranja nogometa oprostio se Tihomir Bolta vjerojatno najveći i najpoznatiji igrač iz našeg sela,igrač koji je bio poznat ne samo u našoj županiji već i šire. To je igrač koji je svojim talentom daleko nadmašio lokalne okvire i prava je šteta što nije dobio pravu priliku u najvišim stupnjevima hrvatskog nogometa. Bio je istinski majstor nogometa, majstor za slobodne udarce,što je i prije dosta godina potvrdio jedan poznati brodski trener izjavom: „Nogomet u županiji igraju 21 mulac i Tihomir Bolta.“
 • 2009. godine osnovana je Škola nogometa Stari Slatinik.
 • Stari Slatinik uvijek je imao dosta igrača s istim prezimenom što je uvijek izazivalo određenu zbrku kod delegata,sudaca i  trenera, a ako se par igrača i identično zove,što je isto bio čest slučaj zbrka je bila još i veća. Tako znamo da je tokom 70-ih u ekipi „Poleta“ bilo jako puno Cindrića, krajem 90-ih u našim momčadima bilo je jako puno momaka s prezimenom Prskalo, pa do danas gdje prevladavaju većinom Čuljci.
 • 2011. godine klub je napustio dugogodišnji kapetan Drago Pavić. Nakon 18 godina provedenih u Starom Slatiniku, Drago je izrastao u istinsku legendu kluba,te smo tužno prihvatili činjenicu da nas napušta i odlazi u drugi klub. Prema našoj nepotpunoj arhivi odigrao je preko 500 utakmica za naš klub, gdje je postigao preko 120 golova. Zadnji gol postigao je na svojoj zadnjoj utakmici pred domaćom publikom 12.06.2011. Svačić – Mladost Sibinj 3 : 1. Tjedan dana kasnije, kao kapetan je zadnji put istrčao u narančastom dresu u Velikoj Kopanici. Igrač kojem su se divili i stari i mladi,osoba velika karaktera, velikog poštenja kako na terenu tako van njega,veliki uzor a ponajviše najveći zabavljač u momčadi. Do danas je još par puta obukao naš narančasti dres, ali samo da bi igrao prijateljsku utakmicu s našim veteranima. Istodobno,zajedno s Dragom klub su napustili Anta Alar i Andrija Blažević. Sva trojica nogomet su nastavila igrati u Slavoncu iz Bukovlja.
 • U proljeće 2012. klub skida sufiks „bagi“ te se opet zove samo NK SVAČIĆ.
 • U sezoni 2011./2012. pioniri NK Svačića predvođeni trenerom Blagom Čuljkom oborili su rekord po broju postignutih golova u cijeloj sezoni. Sezonu su završili s 173 postignuta gola. Dosadašnji rekord držali su naši pioniri iz sezone 2005./2006. s tadašnjim trenerom Draženom Kraljević. Tadašnji pioniri su sezonu završili s 163 postignuta gola.
 • 23. 03. 2015. godine preminuo je Jure Čuljak, naš nekadašnji igrač i dugogodišnji sportski djelatnik.
 • U lipnju 2015. godine susjedni NK Vatrogasac iz Grižića obilježio je 35. godina svoga postojanja. Po priči starijih mještana jednog i drugog sela, upravo im je naš klub pružio veliku potporu u prvim nogometnim koracima. Po osnivanju kluba 1980. godine nogometni djelatnici tadašnjeg Poleta poklonili su im garnituru dresova i par lopti s kojima su igrali svoje utakmice.
 • S početkom kolovoza 2015. igralište u Starom Slatiniku je dobilo ime po našem nekadašnjem igraču, predsjedniku i dugogodišnjem sportskom djelatniku Marku Lovinčić. Novi naziv stadiona glasi ŠRC Marko Lovinčić – Lord.
 • 04. 10. 2015. godine u 7. kolu I ŽNL, NK Svačić je u Ruščici odigrao svoju 700 službenu utakmicu pod novim imenom u Republici Hrvatskoj. Prva službena utakmica odigrana je 24. 05. 1992. te je u ovom vremenu postignuto 1378 pogodaka, dok je primljeno 1156. U 700 odigranih utakmica upisano je 314 pobjeda, 269 poraza, dok je 109 utakmica završilo neodlučeno.

NK SVAČIĆ
Igrači
Juniori
Pioniri
Škola nogometa
Stadion

Povijest NK Svačić
Prvi organizirani pristup unošenja nogometne igre u živote naših mještana zbio se tokom 1947. godine. Utemeljen je nogometni klub pod nazivom Fiskulturno društvo 'Polet'. VIŠE

Pratite nas i na Facebooku

Naslovnica | NK Svačić | Povijest kluba | Fotogalerija | Turniri | Sponzori | Forum
© NK Svačić - Stari Slatinik | Sva prava pridržana.